Behandeling


Werkwijze

Ik onderzoek en behandel zowel paarden als honden en katten (maar ook andere dieren zijn welkom) en samen met de eigenaar, en indien nodig de dierenarts, kijk ik op welke wijze en met welke adviezen ik het dier zo goed mogelijk kan helpen. Paarden behandel ik op locatie en honden zijn welkom op mijn praktijk aan huis. Bij paarden kan het nodig zijn dat ik behalve met de dierenarts, ook overleg heb met de hoefsmid, zadelmaker, tandarts en trainer. De dierenarts en dierenfysiotherapeut werken nauw samen aan het genezingsproces. Voor curatieve zorg zal eerst uw dierenarts moeten worden geraadpleegd. Hij of zij zal u vervolgens, indien nodig, verwijzen naar de dierenfysiotherapeut. Voor preventieve zorg is er geen tussenkomst van een dierenarts nodig. 

 

Tijdens de eerste afspraak zal ik altijd een intake doen; deze bestaat uit een gesprekje met de eigenaar, inspectie in stand en in beweging, palpatie (het voelen van temperatuur, zwelling, pijnlijkheid, spierspanning, e.d.) en een functieonderzoek van betreffend(e) lichaamsdeel/delen. Aanvullend kan ik kijken naar (sport)specifieke bewegingen en in het geval van paarden naar het harnachement, het rijden onder het zadel en de hoeven. Naar aanleiding hiervan stel ik een werkdiagnose en een behandelplan op, of ik verwijs indien nodig het dier naar een andere discipline door, alles i.o.m. de eigenaar. Als de behandelingen zijn afgesloten rapporteer ik mijn gegevens aan de betrokken dierenarts. 

 

  

Preventief

Naast het behandelen van honden en paarden n.a.v. een duidelijke klacht, onderzoek en behandel ik honden en paarden ook preventief. Met name voor eigenaren die sporten met hun dier kan dit een welkome aanvulling zijn. Veel blessures zijn het gevolg van opeenvolgende kleinere trauma's, welke vaak in eerste instantie onopgemerkt blijven. Juist door het (jaarlijks) preventief laten 'checken' van uw dier, kan ik al vroegtijdig gevoelige spieren en andere weefsels opmerken, waardoor langdurige blessures voorkomen kunnen worden. Ook kan ik n.a.v. een onderzoek inschatten of een dier fysiek over voldoende mogelijkheden (zowel wat betreft natuurlijke bouw als wat betreft fysieke conditie) beschikt om een bepaalde sport of bepaald niveau te beoefenen. De balans tussen belasting en belastbaarheid is erg belangrijk voor de fysieke gesteldheid van uw dier. Een goede warming-up, cooling-down en herstelperiode is hierbij van groot belang.

 

 

Behandelmethoden

  • Massagetechnieken; o.a. ter verbetering van de doorbloeding, het normaliseren van de spierspanning, pijnvermindering en het  verminderen van zwelling.
  • Mobilisatietechnieken; o.a. voor het vergroten van de mobiliteit (van zowel gewrichten, spieren, kapsel en banden), ter pijnvermindering, ter verbetering van het diepe gevoel (de proprioceptie), het verbeteren van de doorbloeding en het verspreiden van de gewrichtsvloeistof (voeding voor het kraakbeen). Dit kan zowel passief als actief gebeuren.
  • Bewegingstherapie cq. oefentherapie, o.a. voor het trainen van mobiliteit, spierkracht, coördinatie, balans en stabiliteit.
  • Fysiotechnische applicaties; o.a. warmte, koude, ultrageluid, magneetveldtherapie, elektrotherapie, TENS
  • Medical taping / Vetkin tape; o.a. voor verminderen spiertonus, oedeemvermindering, stabilisatie
  • Spalktherapie; het maken van statische cq. immobiliserende en stabiliserende spalken, gemaakt van het materiaal Woodcast. Woodcast is een volledig niet-toxisch materiaal, welke is vervaardigd van onbewerkt hout en biologisch afbreekbaar kunststof.
  • Hydrotherapie; o.a. voor (laag belast) spierkrachttraining, conditietraining, balans, loopvaardigheid, zwelling en pijn *
  • Het geven van adviezen, o.a. gericht op training, balans tussen beweging en rust, voeding, harnachement, hoeven en rijtechnieken
  • Het meegeven van huiswerkoefeningen, ter ondersteuning van de behandeling.

* Mogelijkheid tot hydrotherapie cq. aquatraining bevindt zich niet op mijn praktijk. Wel geef ik adviezen voor oefenen in 'open water' of kan ik, indien nodig, doorverwijzen naar elders. In de toekomst zal aquatraining wel tot mijn mogelijkheden behoren binnen mijn praktijk. Binnen de humane fysiotherapie cq. hydrotherapie wordt hydrotherapie dynamischer ingezet dan alleen rechtlijnig lopen, afhankelijk van het doel. Dat heeft daarom ook veelal mijn voorkeur.